Postul Crăciunului 2025 – perioada, rânduieli, dezlegări la pește și ce este bine să mănânci în Ajunul Nașterii Domnului
Postul Crăciunului, numit și Postul Nașterii Domnului, este unul dintre cele patru posturi mari din cursul anului bisericesc și are o importanță deosebită în viața spirituală a credincioșilor. Această perioadă de 40 de zile este o vreme de curățire trupească și sufletească, prin abținerea de la mâncăruri de origine animală, dar mai ales prin rugăciune, fapte bune și împăcare cu semenii.
Postul nu este o simplă dietă, ci un drum duhovnicesc care ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu și să primim cu sufletul curat vestea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Când începe Postul Crăciunului 2025
În fiecare an, perioada Postului Crăciunului este aceeași: din 15 noiembrie până în 24 decembrie, inclusiv. În 2025, postul începe sâmbătă, 15 noiembrie, și se încheie miercuri, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Timp de 40 de zile, credincioșii sunt chemați nu doar să se abțină de la alimentele de origine animală, ci și să se îndepărteze de ura, invidia și cuvintele grele, să se roage mai des și să practice faptele milei creștine.
Preoții subliniază că adevăratul post este acela în care trupul se înfrânează, iar sufletul se luminează. Este o perioadă de echilibru și introspecție, de purificare și de iubire față de aproapele.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2025
Comparativ cu Postul Paștelui, care este mai aspru, Postul Crăciunului este mai blând, deoarece are mai multe zile de dezlegare la pește, vin și ulei. În total, sunt 14 zile în care credincioșii pot consuma pește, marcând astfel bucuria sărbătorilor și a sfinților prăznuiți în această perioadă.
Zilele cu dezlegare la pește în 2025 sunt:
- Vineri, 21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică
- Sâmbătă, 22 noiembrie
- Duminică, 23 noiembrie
- Marți, 25 noiembrie
- Sâmbătă, 29 noiembrie
- Duminică, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
- Marți, 2 decembrie
- Joi, 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
- Sâmbătă, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
- Duminică, 7 decembrie
- Marți, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
- Sâmbătă, 13 decembrie
- Duminică, 14 decembrie
- Joi, 18 decembrie
După data de 20 decembrie, postul devine mai sever, iar în ultimele zile înainte de Crăciun nu se mai consumă pește.
Reguli alimentare în Postul Crăciunului
- Luni, miercuri și vineri – se mănâncă fără ulei și fără vin;
- Marți și joi – se pot consuma ulei și vin;
- Sâmbăta și duminica, până la 20 decembrie, sunt zile de bucurie, când este dezlegare la pește, vin și ulei;
- Dacă într-o zi de post (luni, miercuri sau vineri) este prăznuit un sfânt cu cruce neagră, se poate consuma ulei și vin;
- Dacă se prăznuiește hramul bisericii sau o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii au dezlegare la pește, vin și ulei.
Ce este bine să mănânci în Ajunul Crăciunului
Ziua de 24 decembrie, Ajunul Nașterii Domnului, este una dintre cele mai importante și mai aspre zile de post. Tradiția creștină spune că până la apusul soarelui se ține post negru, iar seara se mănâncă doar alimente simple, simbolice, care reflectă modestia și recunoștința față de darurile lui Dumnezeu.
Se recomandă consumul următoarelor alimente:
- Grâu fiert îndulcit cu miere, ca simbol al vieții și al roadelor pământului;
- Fructe, în special mere, considerate daruri ale naturii;
- Covrigi sau turte de post, în amintirea ofrandelor aduse odinioară la biserică;
- Nuci, simbol al înțelepciunii;
- Apă sau compot de fructe, ca semn al curăției trupești și sufletești.
Această rânduială simplă are o semnificație adâncă: cel care postește cu credință și curăție în Ajunul Crăciunului se va bucura de binecuvântare, sănătate și pace în anul ce vine.
Postul Crăciunului nu este doar o perioadă de abținere, ci o ocazie de reînnoire a sufletului, de apropiere de Dumnezeu și de bucuria curată a credinței. Prin post, rugăciune și fapte bune, credinciosul se pregătește să primească în inimă lumina Nașterii Domnului, care aduce pace, speranță și iubire în fiecare casă.