Tuesday, October 22, 2024
HomeStiriVrei să-ți vinzi apartamentul? Acesta este momentul să o faci

Vrei să-ți vinzi apartamentul? Acesta este momentul să o faci

Experții avertizează că piața imobiliară europeană se pregătește să treacă printr-o perioadă de instabilitate, în care vom vedea o devalorizare semnificativă a proprietăților și o creștere a numărului de falimente. Proprietarii de proprietăți imobiliare de pe întreg continentul sunt îndemnați să se pregătească pentru această eventualitate. De la Londra la Berlin, valorile clădirilor de birouri sunt deja în scădere, o tendință care este de așteptat să aibă un impact asupra întregii piețe imobiliare.

O situație financiară dificilă ar putea forța multe persoane care dețin case și terenuri să vândă activele, să reducă dividende și să pregătească companiile pentru o perioadă viitoare plină de incertitudini, conform afirmațiilor lui Jackie Bowie, director EMEA la Chatham Financial. Un exemplu al acestei tendințe este compania imobiliară suedeză Samhallsbyggnadsbolaget i Norden, ale cărei valori au scăzut cu peste 90% față de nivelul maxim istoric. În acest context, experții anticipează că și alte companii vor urma același traseu.

Analiza sumbră nu se oprește aici. Cei mai pesimiști dintre experți prevăd o scădere a valorii proprietăților imobiliare din Europa cu până la 40%. Aceasta este și părerea analistului Citigroup, Aaron Guy. În plus, proprietarii s-ar putea să fie obligați să ofere un capital suplimentar de aproximativ 50% pentru a-și refinanța activele și a îndeplini cerințele băncilor și fondurilor private care acordă împrumuturi.

Max Berger, manager de portofoliu de credite la DWS Investment GmbH, a subliniat că evaluările proprietăților nu au fost încă ajustate în jos, sugerând că această situație va provoca și mai multe dificultăți. În plus, un alt indicator al furtunii imobiliare care se apropie este faptul că marii investitori încep să se distanțeze de piața imobiliară.

În România, oamenii par să fie reticenți în ceea ce privește luarea de credite în această perioadă și sunt mai înclinați să închirieze decât să cumpere apartamente. În ultima lună, au fost vândute aproape 60.000 de locuințe în întreaga țară, o cifră puțin mai mare față de luna precedentă, dar mai mică în comparație cu anul trecut.

Potrivit expertului în imobiliare Alex Printz, este normal ca în astfel de perioade de incertitudine, chiriile să crească și tendința de creștere să continue, deoarece

oamenii amână achizițiile. Pe fondul instabilității, oamenii aleg să aștepte până când situația se stabilizează înainte de a lua decizia de a cumpăra o proprietate.

Sourcegandul.ro
RECOMANDATE

POPULARE