Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române, beneficiază lunar de o sumă de bani echivalentă cu ceea ce o biserică dintr-o comunitate defavorizată poate aduna într-un an din donații. Începând cu 1 ianuarie, salariul Patriarhului Daniel a crescut odată cu salariul minim pe economie, ajungând la suma de 23.920 de lei pe lună. În calitate de bugetar, salariul său este influențat de modificările salariale din sectorul public, astfel încât atunci când salariile în acest domeniu se măresc, crește și remunerația Patriarhului.
În trecut, Patriarhul Daniel a reflectat asupra conceptului de bogăție, subliniind că există și o bogăție a sufletului, care nu este legată de avuția materială. El a pus în discuție valoarea darurilor spirituale conferite de Duhul Sfânt și cultivate ca virtuți sau roade ale sufletului, precum dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, generozitatea, credința, blândețea, autodisciplina și puritatea. Patriarhul a menționat că există numeroase persoane cu o situație financiară solidă, dar care sunt sărace din punct de vedere spiritual, subliniind astfel importanța dezvoltării spirituale în paralel cu prosperitatea materială.
Pe data de 4 martie, Patriarhul Daniel a marcat o aniversare semnificativă – 33 de ani de la începerea serviciului său arhieresc. În prima duminică a Postului Mare din 1990, a fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, purtând titulatura de Lugojanul. La scurt timp după aceea, la numai trei luni, a devenit Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Patriarhul Daniel, născut Dan-Ilie Ciobotea în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, este al treilea copil al familiei formate din învățătorul Alexe și Stela Ciobotea. După finalizarea studiilor doctorale în teologie sub îndrumarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi la Strasbourg, la vârsta de 36 de ani, Dan-Ilie Ciobotea a ales calea monahismului, adoptând numele de Daniel. În 1987, a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, unde Părintele Cleopa Ilie i-a devenit naș de călugărie.
În timpul slujirii sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Patriarhul Daniel a inițiat și gestionat cu succes o serie de proiecte în domeniile pastoral, administrativ și academic. Printre realizările sale se numără consolidarea și restaurarea Catedralei Mitropolitane din Iași și înființarea Centrului de Diagnostic și Tratament Providența, care în 2008 a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.
În septembrie 2007, Patriarhul Daniel a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Unul dintre proiectele sale emblemă a fost construirea Catedralei Naționale, un vis de lungă durată al liderilor Bisericii Ortodoxe Române, născut în urmă cu peste 130 de ani în timpul regelui Carol I. Această viziune de a edifica un lăcaș de cult emblematic pentru ortodoxia și țara românească a devenit realitate în timpul mandatului Patriarhului Daniel, marcând o etapă semnificativă în istoria Bisericii Ortodoxe Române.