Tuesday, October 22, 2024
HomeStiriVezi cât câștigă un frizer în Germania

Vezi cât câștigă un frizer în Germania

Munca de frizer este o profesiune care are propriul său farmec. În mod tipic, cei care o urmează o aleg datorită unei pasiuni puternice și depun efort considerabil pentru a se perfecționa în acest domeniu. În schimbul acestei munci, recompensa vine sub forma unui salariu atractiv. În România, un frizer profesionist poate ajunge să câștige lunar între 4.000 și 4.500 de lei, la care se adaugă și bacșișuri. Însă, o întrebare rezonabilă ar fi: cât câștigă un frizer care lucrează în Germania?

Conform Oficiului Federal de Statistică din Germania, un angajat cu normă întreagă ajunge să câștige în medie 4.105 euro brut pe lună. Evident, remunerația poate crește în funcție de nivelul de studii: cu o diplomă de licență în domeniu, salariul mediu crește la 4.551 de euro, iar cu un master, acesta poate ajunge chiar și la 6.188 de euro pe lună. Cu toate acestea, se pare că în comparație cu alte profesii, frizeria nu este considerată a fi un domeniu foarte profitabil în Germania. Statisticile din 2022 arată că un frizer ajunge să câștige 1.778 de euro brut pe lună, un salariu mult sub media națională. De exemplu, o asistentă medicală ajunge să câștige aproape dublu, cu un salariu de 3.559 de euro, iar un pilot poate câștiga de până la cinci ori mai mult, cu un salariu mediu de 8.739 de euro.

În România, salariile frizerilor nu sunt neapărat generoase, dar cei care aleg această carieră pot fi surprinși de bacșișuri substanțiale. Pentru a exercita această meserie, este necesar un certificat de calificare profesională, pe care se poate obține după absolvirea unui curs de frizerie, la un centru de formare profesională. După ce au acumulat cunoștințele necesare, frizerii debutanți se pot aștepta la un salariu mediu de 2.000 – 2.500 de lei pentru un program de maximum 15 zile/lună, respectiv 180 ore/lună.

Cu timpul și experiența, salariul unui frizer poate crește până la o medie de 4.000 – 4.500 de lei. În plus, bacșișurile reprezintă o sursă suplimentară de venituri. În funcție de locul de muncă, un frizer cu experiență poate ajunge să primească până la 800 de lei bacșiș pe zi.

“Oamenii sunt de obicei generoși când vin la salonul de coafură. Toți își doresc să arate b

ine, deci se comportă în consecință. Mărimea bacșișului variază. Avem clienți care lasă între 5 -10 lei, dar și clienți care lasă peste 100 de lei. Depinde de cum se simte clientul și de cât de mulțumit este. Cel mai mare bacșiș pe care l-am primit a fost de 250 de lei. Desigur, există și clienți care nu lasă nimic”, a mărturisit un frizer de la un salon din București.

Sourcecancan.ro
RECOMANDATE

POPULARE