Friday, October 18, 2024
HomeStiriRomânii plecați în Bulgaria la mare au găsit un mesaj neașteptat în...

Românii plecați în Bulgaria la mare au găsit un mesaj neașteptat în hotel

În cadrul sezonului de vară din 2023, prietenii noștri bulgari ne-au rezervat o noutate interesantă. Similar cu restul țărilor din Balcani, bacșișul constituie un aspect intrinsec al culturii locale.

De la restaurante și taxiuri, la recepții hoteliere și frizerii, practic orice serviciu care generează o factură fiscală este de așteptat să fie însoțit de un bacșiș în valoare de 5-10%, similar cu obiceiurile din România, Grecia, Turcia sau Serbia.

Cu toate acestea, o schimbare remarcabilă ne poate aștepta în Bulgaria începând cu acest an: femeile de serviciu sau cameristele vor începe să aștepte un mic bacșiș pentru munca lor.

La revenirea de la plajă, este posibil să descoperiți un anunț-surpriză pe ușa camerei dvs. de hotel. Având în vedere că estimările pentru anul 2023 indică sosirea a aproximativ 750 de mii de turiști români în Bulgaria, conform agențiilor de turism și hotelierilor bulgari, veniturile cameristelor se pot majora considerabil.

Bacșișul este o practică răspândită în toate țările din Balcani, cu excepția părților mai occidentale precum Croația sau Slovenia, unde rigurozitatea austriacă se combină cu ospitalitatea orientală.

În general, în industria ospitalității, adăugarea a 10% la nota de plată este considerată un bacșiș decent și practic obligatoriu.

În țări precum Turcia, Bulgaria sau România, acest bacșiș nu este inclus în bonul fiscal care însoțește nota de plată, astfel încât fiecare turist are libertatea de a lăsa cât crede de cuviință, cu recomandarea de a nu fi mai mic decât procentul menționat anterior.

Cu începerea sezonului estival din 2023, bulgarii au introdus o noutate: ne încurajează să nu uităm de cameriste. În acest sens, la întoarcerea în camera de hotel, s-ar putea să găsiți pe ușă nota de plată a cameristei.

Vestea tragică! Matilda Pascal Cojocărița, în doliu: ‘Mi-ai dăruit cel mai frumos și scump cadou. Drum...

Este doliu în familia cântăreței de muzică populară Matilda Pascal Cojocărița, după trecerea în neființă a fostului său soț, tatăl copilului său. Cea care a...

Cătălin Scărlătescu a spus adevărul despre originile sale. Nu a ascuns niciodată care este etnia lui:...

Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. A fost mereu transparent cu admiratorii săi, împărtășind aspecte din viața personală. Cu...

De ce nu bea Monica Anghel, instructor de fitness, alcool des: „Îți face poftă de…

Monica Anghel, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a vorbit deschis despre stilul său de viață, deciziile care au influențat...

Giorgio Armani a împlinit 90 de ani: „Mai pot sta 2-3 ani în fruntea companiei”. Secretul...

Giorgio Armani, unul dintre cei mai influenți designeri din lume și o legendă vie în industria modei, a sărbătorit recent împlinirea a 90 de...

Însă, nu este specificată suma de bacșiș, astfel că fiecare turist are libertatea de a decide cât consideră că merită în funcție de calitatea serviciilor oferite.

Bulgaria se pregătește să găzduiască un număr impresionant de turiști români în acest an. Potrivit estimărilor, se așteaptă ca peste 750.000 de români să își petreacă vacanța de vară în stațiunile bulgare.

Președintele Camerei de Turism din Varna, prof. Stoyan Marinov, anticipeazăo creștere cu 5% a numărului de turiști în 2023, comparativ cu perioada anterioară pandemiei, cu un total de peste trei milioane de turiști. “Am inaugurat sezonul estival 2023 cu ocazia Sărbătorii Constantin și Elena.

Ne așteptăm la o creștere de 5% comparativ cu perioada pre-criză din 2019. Se estimează că peste 750.000 de turiști români vor vizita litoralul bulgăresc. În același timp, anticipăm o creștere a numărului de turiști veniți din Germania, Polonia, Marea Britanie și Cehia.”

Sourcegandul.ro
RECOMANDATE

POPULARE