Wednesday, October 23, 2024
HomeStiri”Proful mi-a trimis poze”. Un profesor din Timișoara cere daune de mii...

”Proful mi-a trimis poze”. Un profesor din Timișoara cere daune de mii de euro după ce a fost concediat pentru hărțuire

Un caz controversat zguduie Universitatea de Științele Vieții Regele Carol I din Timișoara, unde Cristian Bostan, un profesor la Facultatea de Agricultură, cere despăgubiri morale de 50.000 de euro și reîncadrarea pe post după ce a fost concediat în urma unor acuzații de hărțuire. În octombrie 2023, Comisia de Etică a decis concedierea acestuia după ce mai multe studente l-au acuzat de comportament inadecvat, implicând avansuri explicite și chiar trimiterea unor fotografii indecente.

„Nu a fost nimic fizic, doar online” – a declarat decanul Florin Imbrea pentru publicația Renașterea, subliniind că nu au existat incidente fizice, ci doar conversații online. Una dintre studente a afirmat că profesorul i-a trimis mesaje și fotografii compromițătoare pe WhatsApp, în timp ce alta susține că a fost filmată de acesta prin facultate.

Profesorul Cristian Bostan neagă acuzațiile și susține că este victima unei înscenări orchestrate de studente, adăugând că universitatea nu a efectuat o analiză detaliată a probelor înainte de a lua decizia de concediere. Mai mult, Bostan afirmă că a fost presat să-și prezinte demisia, pentru ca universitatea să evite un scandal public.

„Eu sunt cel hărțuit și denigrat” – spune profesorul, care se plânge că nu i s-a permis să se apere adecvat și că reputația i-a fost distrusă. Acesta susține că a fost agresat verbal și scuipat de studentă și prietenul acesteia în fața clădirii rectoratului. Cu o carieră de peste 14 ani în învățământul universitar, Bostan afirmă că nu a avut niciodată astfel de probleme înainte.

Cazul a fost supus judecății Tribunalului Timiș, care a confirmat decizia de concediere, argumentând că comportamentul profesorului reprezenta un abuz de putere, o circumstanță agravantă în contextul hărțuirii studenților. Hotărârea tribunalului nu a fost acceptată de Bostan, care a depus o contestație la Curtea de Apel Timișoara, sperând într-o răsturnare de situație.

Într-un caz care a stârnit reacții puternice în rândul studenților și al profesorilor, Cristian Bostan rămâne ferm în lupta pentru reabilitarea sa profesională, insistând că acuzațiile sunt nefondate și că întreaga situație reprezintă o denigrare nejustificată. Rămâne de văzut cum va evolua acest caz și dacă profesorul își va recupera poziția și reputația în mediul academic.

RECOMANDATE

POPULARE