Clienții care vizitează piețele pentru a achiziționa zmeură se regăsesc surprinși de prețurile înalte. Deși fructele sunt vândute de fermieri la un preț mai mic, acestea ajung pe tarabele piețelor la valori mult mai ridicate.
Din cauza acestui fapt, numeroși agricultori se confruntă cu stagnarea vânzărilor. Mai mult, o proporție substanțială din producție se îndreaptă către export.
Dezbatere intensă privind prețurile exorbitante ale zmeurei
Recent, costul zmeurei a generat multe discuții aprinse în mediul online, în special între fermieri și comercianți. Pe forumurile specializate, oamenii își exprimă nemulțumirea față de această situație.
Un agricultor român, Alexandru Vreja, a împărtășit pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat colegilor săi care cultivă zmeură. Îi îndeamnă să nu mai comercializeze zmeura la prețuri mai mici de 30 sau 40 de lei pe kilogram, mai ales către intermediari, numiți adesea “samsari”.
Vreja argumentează că acești intermediari revând zmeura pe piață la prețuri mult mai mari, făcând ca fructele să ajungă pe tarabe la prețul de 100 de lei pe kilogram. Subliniază faptul că munca fermierilor este crucială în producția de zmeură, dar majoritatea beneficiilor sunt încasate de intermediari.
Răspunsurile la acest mesaj nu s-au lăsat așteptate. Unii agricultori s-au arătat de acord cu Alexandru Vreja, argumentând că prețul zmeurei la poarta fermei este prea mic, în special având în vedere investițiile și efortul depus.
Totuși, alți fermieri s-au exprimat împotriva acestei idei, susținând că profiturile raportate nu reflectă întotdeauna realitatea.
De asemenea, există persoane care au apărat poziția intermediarilor și a comercianților. Acestea argumentează că intermediarii își au rolul lor în circuitul economic.
Prin achiziționarea fructelor pe care le revând ulterior, aceștia asigură o piață de desfacere pentru fermieri, evitându-le riscul de a rămâne cu marfa nevândută.
În supermarketuri, zmeura de import se comercializează la prețuri cuprinse între 10 și 12 lei pentru o sută de grame.