Un tablou antic, care datează de aproximativ 2000 de ani și portretizează o pizza însoțită de un pahar de vin, fructe uscate și condimente, a fost descoperit de arheologi în zona Pompeii, aproape de Napoli. Fresca a fost adusă la lumină în timpul recentelor săpături arheologice, pe pereții unei case vechi din Pompeii.
Această pictură milenară, găsită într-un sit arheologic care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 2017, a surprins atât arheologii, cât și restauratorii. Inițial, aceștia au confundat mâncarea din tablou cu o plăcintă.
Cu toate acestea, la o examinare mai detaliată, se pot distinge ingrediente caracteristice pentru pizza, cum ar fi măslinele – abundență în zona respectivă, ierburi aromatice, carne și poate chiar ciuperci. Desigur, nu putem vorbi în mod strict de o pizza așa cum o știm astăzi, luând în considerare că lipsesc ingrediente de bază precum roșiile și mozzarella.
„Este inevitabil să nu te gândești la pizza”
„Văzând această frescă pompeiană veche de 2.000 de ani, mintea îți zboară inevitabil la pizza, chiar dacă nu poate fi o pizza adevărată, deoarece îi lipsesc elemente definitorii, precum roșiile și mozzarella”, a menționat administrația sitului din patrimoniul UNESCO într-un comunicat.
Deoarece pizza a devenit o parte a meniului nostru abia la începutul anilor 1900, ar putea fi vorba mai degrabă de focaccia, precursorul pizzei, o delicatesă des consumată în Roma Antică, potrivit arheologilor.
Asemenea reprezentări erau cunoscute în Antichitate sub numele de „xenia”, fiind inspirate de „darurile de ospitalitate” oferite oaspeților conform unei tradiții grecești care datează din perioada cuprinsă între secolele III și I î.Hr.
„Este inevitabil să nu te gândești la pizza, care a început ca o mâncare umilă în sudul Italiei, a cucerit lumea și este servită chiar și în restaurantele premiate cu stele Michelin”, a spus Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului Pompeii.
Fresca a fost descoperită în atriumul unei case cu o brutărie anexă, a cărei explorare a început parțial între anii 1888 și 1891, iar investigațiile au fost reluate în ianuarie anul trecut.