Numărul muncitorilor asiatici care aleg România ca destinație este în continuă creștere, mulți dintre ei lucrând în timpul sărbătorilor, weekend-urilor și efectuând ore suplimentare. Astfel, ajung uneori să câștige mai mult decât cetățenii români. Acești muncitori ne servesc în restaurante, ne supraveghează copiii în parcuri și ne construiesc locuințele. În România, se pare că există oportunități abundente pentru muncitorii asiatici.
Un muncitor din Sri Lanka, care lucrează în România de 5 ani, mărturisește că apreciază țara și salariul de 4.000 de lei pe care îl primește, în plus beneficiază de cazare și mâncare asigurate de angajator. A învățat limba română și a aplicat pentru rezidență permanentă, aducându-și de curând și familia în România.
Angajatorii români apelează la muncitorii asiatici, în special în domeniul producției, deoarece aceștia sunt mai ușor de angajat. Mulți dintre ei au studii superioare, dar aleg să lucreze în meserii necalificate, deoarece sunt plătite mult mai bine decât în țările lor natale. Avantajele sunt reciproce, iar muncitorii asiatici sunt apreciați pentru seriozitatea și devotamentul lor.
O ordonanță de urgență din octombrie 2022 le interzice muncitorilor străini să părăsească locul de muncă în primul an și să se angajeze în altă parte fără acordul angajatorului, fiind o formă de protecție pentru patronii români.
Numărul de muncitori asiatici în România a crescut semnificativ, de la 7.000 în 2018, la 50.000 în 2021 și un contingent de 100.000 de persoane aprobat anul trecut. Patronatele solicită chiar și mai mulți muncitori. Totuși, acest trend începe să deranjeze românii.
Un director de resurse umane explică faptul că muncitorii asiatici sunt plătiți mai bine decât românii, deoarece sunt mai dispuși să muncească ore suplimentare și să-și dedice timpul muncii. În primele trei luni ale acestui an, peste 200 de noi restaurante cu specific asiatic s-au deschis în București pentru a satisface cererea celor aproximativ 100.000 de muncitori asiatici care lucrează în România.