Saturday, October 19, 2024
HomeUtileCe e bine să faci înainte de Sfânta Parascheva. Obiceiul care atrage...

Ce e bine să faci înainte de Sfânta Parascheva. Obiceiul care atrage prosperitatea și sănătatea în familie

Înainte de pomenirea Sfintei Parascheva, există o serie de tradiții și obiceiuri respectate de credincioșii ortodocși care cred că acestea aduc prosperitate și sănătate în casă și pentru cei dragi. Anual, mii de pelerini participă la evenimentul religios de la Iași, care are loc în perioada 8-15 octombrie, marcând sărbătoarea Sfintei Parascheva, una dintre cele mai importante figuri din calendarul ortodox.

Obiceiuri de respectat înainte de Sfânta Parascheva
Pentru a atrage belșugul și sănătatea în familie, creștinii păstrează câteva tradiții importante. În această perioadă, mulți români își fac pregătirile pentru iarnă: își achiziționează haine groase, pun la păstrare murături, dulceață și alte provizii pentru sezonul rece.

De asemenea, la sate, se aprind focuri ritualice pentru a alunga spiritele rele, o practică ce reflectă credințele populare despre protecția casei și familiei. Totodată, ciobanii observă comportamentul animalelor pentru a prezice iarna care urmează: dacă oile dorm îngrămădite, se consideră că iarna va fi aspră; dacă sunt răsfirate, iarna va fi mai blândă.

Un alt semn legat de vreme este starea zilei de 14 octombrie, când, dacă nu plouă, tradiția spune că iarna va veni mai devreme.

Ce nu este permis de Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, ceea ce înseamnă că există anumite activități interzise. În această zi, nu se recomandă spălatul, călcatul sau cusutul, și nu este bine să muncești, deoarece se spune că acest lucru atrage ghinion atât în viața profesională, cât și în familie.

Generozitatea este, de asemenea, importantă: credincioșii sunt încurajați să fie darnici cu alimente și bani, iar zgârcenia este văzută ca un semn rău, aducând doar pagube și lipsuri.

Un alt obicei neobișnuit este evitarea focului în casă în această zi, oricât de frig ar fi. Se crede că adevărata căldură vine din credință, iar cei care aprind focul riscă să aibă probleme de sănătate, precum dureri de cap și afecțiuni ale ochilor.

Rugăciune către Sfânta Parascheva
Pentru această zi sfântă, creștinii obișnuiesc să rostească rugăciuni către Sfânta Parascheva, cerându-i sănătate și protecție pentru ei și familiile lor:

Vestea tragică! Matilda Pascal Cojocărița, în doliu: ‘Mi-ai dăruit cel mai frumos și scump cadou. Drum...

Este doliu în familia cântăreței de muzică populară Matilda Pascal Cojocărița, după trecerea în neființă a fostului său soț, tatăl copilului său. Cea care a...

Cătălin Scărlătescu a spus adevărul despre originile sale. Nu a ascuns niciodată care este etnia lui:...

Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. A fost mereu transparent cu admiratorii săi, împărtășind aspecte din viața personală. Cu...

De ce nu bea Monica Anghel, instructor de fitness, alcool des: „Îți face poftă de…

Monica Anghel, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a vorbit deschis despre stilul său de viață, deciziile care au influențat...

Giorgio Armani a împlinit 90 de ani: „Mai pot sta 2-3 ani în fruntea companiei”. Secretul...

Giorgio Armani, unul dintre cei mai influenți designeri din lume și o legendă vie în industria modei, a sărbătorit recent împlinirea a 90 de...

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii… pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea.”

RECOMANDATE

POPULARE