Monday, November 4, 2024
HomeSanatateCafeaua la ibric poate deveni un pericol real pentru inimă

Cafeaua la ibric poate deveni un pericol real pentru inimă

Modul de preparare și cantitatea de cafea consumată au un efect semnificativ asupra sănătății inimii, potrivit unui studiu recent. Mai precis, se pare că obiceiurile noastre legate de consumul de cafea pot avea o influență importantă asupra nivelului de colesterol din sânge.

Conform unei cercetări publicate în British Medical Journal, a consuma zilnic cantități mari de cafea (mai mult de 4-5 cești pe zi) poate avea un impact asupra profilului lipidic, datorită prezenței cafestolului în compoziția sa.

Cafeaua preparată într-un ibric, similară cu variantele turcești sau grecești, este deosebit de bogată în cafestol, o substanță care pare să favorizeze acumularea de grăsimi în vasele de sânge.

De asemenea, se găsește o cantitate ridicată de cafestol și în cafeaua espresso. Autorii studiului indică faptul că aceste efecte potențial dăunătoare pot fi atenuate prin filtrarea cafelei. Cafeaua nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori mai mult cafestol decât varianta filtrată.

În schimb, cafeaua instant, granulată sau cea măcinată fin reprezintă opțiuni mai sigure pentru sănătatea inimii, deoarece conțin cantități reduse de cafestol, adaugă cercetătorii.

Într-o abordare interesantă, cercetătoarea în nutriție Elina Hyppönen sugerează că genetica ne poate ajuta să înțelegem cât de multă cafeină avem nevoie și când este momentul să ne limităm consumul. Astfel, cantitatea de cafeină necesară poate varia de la o persoană la alta, în funcție de profilul genetic și de starea generală de sănătate.

Corpul nostru este echipat cu propriile mecanisme de protecție a sistemului cardiovascular, indiferent dacă alegem să consumăm mai multă sau mai puțină cafea sau să o evităm complet.

Dacă ai senzația că o ceașcă de cafea în plus îți produce disconfort, cel mai probabil organismul tău are motive bune pentru a-ți transmite acest mesaj. Ascultă-ți corpul, este mai legat de sănătatea ta decât îți imaginezi, îndeamnă dr. Hyppönen.

Vestea tragică! Matilda Pascal Cojocărița, în doliu: ‘Mi-ai dăruit cel mai frumos și scump cadou. Drum...

Este doliu în familia cântăreței de muzică populară Matilda Pascal Cojocărița, după trecerea în neființă a fostului său soț, tatăl copilului său. Cea care a...

Cătălin Scărlătescu a spus adevărul despre originile sale. Nu a ascuns niciodată care este etnia lui:...

Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. A fost mereu transparent cu admiratorii săi, împărtășind aspecte din viața personală. Cu...

De ce nu bea Monica Anghel, instructor de fitness, alcool des: „Îți face poftă de…

Monica Anghel, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a vorbit deschis despre stilul său de viață, deciziile care au influențat...

Giorgio Armani a împlinit 90 de ani: „Mai pot sta 2-3 ani în fruntea companiei”. Secretul...

Giorgio Armani, unul dintre cei mai influenți designeri din lume și o legendă vie în industria modei, a sărbătorit recent împlinirea a 90 de...

Cercetările au constatat că persoanele cu hipertensiune și aritmii cardiace tind să opteze pentru cafeaua decofeinizată.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că ar trebui să bei cantități excesive de cafea doar pentru că organismul tău nu îți transmite semnale de alarmă.

Specialiștii avertizează că consumul a mai mult de 6 cești de cafea pe zi poate avea efecte negative asupra inimii. Așadar, este recomandat să te limitezi la maxim 3 cești de cafea pe zi și să alegi, când este posibil, cafeaua filtrată, pentru a preveni problemele legate de colesterol.

Sourcecsid.ro
RECOMANDATE

POPULARE