Monday, November 4, 2024
HomeSanatateBeneficiile miraculoase are Sucului de Soc

Beneficiile miraculoase are Sucului de Soc

Perioada dintre mai și iunie este cu siguranță un moment plăcut pentru mulți dintre noi, întrucât ne bucurăm de sucurile naturale, proaspete, preparate în confortul propriului cămin, ca de exemplu inegalabila băutură din soc.

Gustul acestei băuturi aromate răsună în amintirile copilăriei pentru mulți dintre noi. Socul, piatra de temelie a acestei băuturi, este o plantă medicinală recunoscută, având flori albe cu o aromă dulce și puternică, cu proprietăți laxative, sudorifice, antiinflamatoare și dezinfectante, cunoscute și folosite din cele mai vechi timpuri.

Socul ocupă un loc de onoare în farmacia tradițională, fiind considerat medicamentul antiviral de top înainte de apariția preparatelor medicinale moderne. Studii științifice contemporane, efectuate în diverse țări, au confirmat și subliniat proprietățile medicinale ale acestei plante.

Planta de soc este folosită în întregime în medicina tradițională – fie că este vorba de flori, fructe, frunze, scoarță sau rădăcină – toate componentele sale având efecte terapeutice și putând fi folosite pentru prevenirea și tratarea unei varietăți largi de afecțiuni

Frunzele sunt recunoscute pentru acțiunea lor laxativă, florile sunt diuretice și sudorifice, fructele sunt bogate în vitamine și au efecte antinevralgice, iar scoarța este bogată în substanțe diuretice.

Florile proaspete de soc sunt folosite pentru a face socată sau sirop de soc, în timp ce cele uscate sunt folosite pentru ceai și cataplasme. Florile de soc sunt bogate în bioflavonoizi, cu efecte antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare și antivirale.

Acestea conțin, de asemenea, uleiuri volatile, glicozide, tanini, mucilagii, compuși aminici și substanțe glucidice. Fructele sunt o sursă bogată de vitamina A și C.

Chiar dacă socul este considerat un leac universal în medicina naturală, este esențial să se exercite precauție în ceea ce privește consumul excesiv, care poate duce la tulburări gastrointestinale.

Vestea tragică! Matilda Pascal Cojocărița, în doliu: ‘Mi-ai dăruit cel mai frumos și scump cadou. Drum...

Este doliu în familia cântăreței de muzică populară Matilda Pascal Cojocărița, după trecerea în neființă a fostului său soț, tatăl copilului său. Cea care a...

Cătălin Scărlătescu a spus adevărul despre originile sale. Nu a ascuns niciodată care este etnia lui:...

Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. A fost mereu transparent cu admiratorii săi, împărtășind aspecte din viața personală. Cu...

De ce nu bea Monica Anghel, instructor de fitness, alcool des: „Îți face poftă de…

Monica Anghel, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a vorbit deschis despre stilul său de viață, deciziile care au influențat...

Giorgio Armani a împlinit 90 de ani: „Mai pot sta 2-3 ani în fruntea companiei”. Secretul...

Giorgio Armani, unul dintre cei mai influenți designeri din lume și o legendă vie în industria modei, a sărbătorit recent împlinirea a 90 de...

VEZI MAI JOS CUM SE PREPARĂ

Socul are numeroase beneficii și efecte pozitive asupra organismului. Florile și fructele sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative și în stimularea sistemului imunitar. Socul este benefic în calmarea tusei și a iritațiilor tractului respirator, fiind folosit în lupta împotriva rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei și oferă protecție împotriva virușilor gripali.

Datorită efectelor sale antiseptice, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal și eliminarea bacteriilor dăunătoare. Florile de soc pot ajuta la reducerea trigliceridelor și a nivelului de colesterol din sânge.

Fructele pot fi folosite și pentru a atenua constipația, dar trebuie să se acorde atenție aici. Efectul laxativ ajută la reglarea tranzitului intestinal, inhibă pofta de mâncare și stimulează digestia, fiind o componentă cheie în curele de slăbire.

Florile de soc sunt, de asemenea, folosite eficient în curele de detoxifiere și eliminarea problemelor renale, în special în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Prin efectele sale diuretice și sudorifice, contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, reduce aspectul de “coajă de portocală” al pielii. Socul este eficient în afecțiunile reumatice și artrită, alină durerile articulare și previne apariția varicelor.

Pentru uz extern, florile de soc pot fi folosite sub formă de compresii cu infuzii pentru tratarea acneei, gutei, degerăturilor, furunculelor, abceselor și conjunctivitei.

Socul poate fi consumat în diverse forme, cum ar fi ceai, infuzie, cataplasmă, sirop, dulceață, cidru, tincturi sau suplimente alimentare. Tabletele HRI-Vitalion, un produs pe bază de plante, conțin pulbere de soc și sunt eficiente în tratarea unei game largi de afecțiuni, cum ar fi artrita, artroza, varicele, ateroscleroza, arterita și diverse afecțiuni ale sistemului circulator.

MOD DE PREPARARE:

Începem prin a pregăti toate ingredientele și un recipient suficient de mare. Pentru a prepara o socată pentru 3 litri de apă, vom avea nevoie de un borcan de 4 – 4,25 litri, deoarece vom adăuga și alte ingrediente care vor ocupa spațiu. Personal, am folosit un borcan de 4,25 litri și a fost aproape plin. De asemenea, vom avea nevoie de zahăr. Am folosit 300 g, dar aceasta este o chestiune de gust. Puteți adăuga între 300-400 g, în funcție de cât de dulce vă place socata.

Începeți prin a adăuga zahărul într-un bol mare, apoi turnați sucul de lămâie proaspăt stors peste el. Amestecați bine, apoi adăugați treptat un litru de apă. Veți observa că zahărul se dizolvă, astfel încât nu va trebui să amestecați în borcan după ce adăugați florile de soc și felii de lămâie.

Preparăm apoi borcanul, în care vom adăuga mai întâi florile de soc, urmate de feliile de lămâie. Peste acestea turnăm siropul pe care l-am amestecat anterior. Completăm cu restul de 2 litri de apă și amestecăm ușor cu o lingură cu mâner lung.

Acum, nu ne rămâne decât să așteptăm. Poziționați borcanul pe un pervaz, terasă sau balcon însorit și lăsați-l să stea timp de 2-3 zile pentru a permite prepararea socatei. Dacă vremea este nefavorabilă, puteți lăsa borcanul în casă, lângă o fereastră. Este esențial să acoperiți borcanul cu o farfurie potrivită. Nu trebuie să închideți borcanul ermetic cu un capac, deoarece se vor forma gaze de fermentație, care trebuie să poată evapora.

După trecerea a 2-3 zile, puteți gusta. Socata ar trebui să fie gata, să aibă o ușoară tulburare și o aromă minunată. În acest moment, este timpul să strecurați primul pahar, să o degustați și să decideți dacă a reușit sau nu. Dacă sucul de soc este fermentat corespunzător, acesta poate fi strecurat și îmbuteliat în sticle, care se păstrează la frigider.

RECOMANDATE

POPULARE