Thursday, November 21, 2024
HomeSanatateAflă cum depistezi din timp cancerul ovarian

Află cum depistezi din timp cancerul ovarian

Cancerul ovarian este responsabil pentru cel mai mare număr de decese și are cele mai reduse șanse de supraviețuire dintre cancerele ginecologice. În anul 2020, în România, 1.121 de femei au pierit din cauza cancerului ovarian, iar 1.909 au primit diagnosticul acestei afecțiuni. În Europa, s-au înregistrat 66.000 de noi cazuri. Este important de menționat că cancerul ovarian este o boală tăcută, iar simptomele sale pot fi confundate ușor cu cele din sfera digestivă sau abdominală. Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată în fiecare an pe 8 mai. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer subliniază importanța diagnosticării timpurii a bolii, deoarece șansele de supraviețuire cresc semnificativ. De aceea, controalele periodice regulate sunt esențiale.

Deși majoritatea pacientelor cu cancer ovarian au peste 50 de ani, boala apare din ce în ce mai frecvent la femei mai tinere.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), transmite următorul mesaj: “Prezența la medic și efectuarea controalelor ginecologice anuale de rutină sunt esențiale, în special în cazul în care există antecedente familiale. Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu se află într-un stadiu incipient. Prin adresarea la medic în stadii timpurii, puteți avea șanse de supraviețuire.”

Cu toate progresele științifice din ultimii ani, statisticile arată că doar aproximativ jumătate dintre femei vor trăi cel puțin 5 ani după diagnosticare, iar doar una din trei va trăi cel puțin 10 ani. Dacă este detectat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri. Cu toate acestea, în prezent, boala este diagnosticată în stadii avansate, când deja s-a răspândit la țesuturile din jur.

Dr. Dragoș Median, medic primar oncolog, afirmă: “Cancerul ovarian este o boală pentru care nu există screening disponibil. Nu există teste pe care să le facem întregii populații pentru a depista boala în stadii incipiente. Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadii avansate, chiar și în țările cu sisteme de sănătate performante. Aceasta se datorează faptului că boala prezintă simptome extrem de înșelătoare, care pot fi asociate mai degrabă cu afecțiuni digestive și abdominale. Nu trebuie să presupunem că orice disconfort abdominal este un posibil cancer ovarian – aceasta nu este o afecțiune foarte frecventă. Cu toate acestea, este important să facem consulturi ginecologice chiar și în absența semnelor evidente.”

Principalele simptome ale cancerului ovarian includ durere abdominală și pelvină, sângerări vaginale, tulburări digestive, balonare, creșterea în volum a abdomenului, urinare frecventă, edeme la nivelul picioarelor, senzație rapidă de sațietate și oboseală extremă.

Femeile care au rude de gradul 1 care au suferit de cancer ovarian prezintă un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta această boală. În cazul femeilor cu predispoziție genetică ereditară pentru cancerul ovarian, afecțiunea se manifestă cu aproximativ 10 ani mai devreme decât în cazul celor fără antecedente familiale.

Factorii de risc pentru apariția cancerului ovarian includ antecedentele familiale de cancer ovarian sau mamar, vârsta peste 50 de ani și mutațiile genelor BRCA1/2.

Tichete sociale de la stat pentru Crăciunul 2024. Află cine sunt beneficiarii și când vor fi...

Autoritățile din România au anunțat lansarea programului „Tichete pentru Crăciun,” un sprijin social destinat să aducă un strop de bucurie și liniște financiară pentru...

Mihai Bendeac a semnat cu Pro TV! Cum se numește emisiunea și când va fi difuzată

O adevărată surpriză a lovit lumea televiziunii din România! Mihai Bendeac, unul dintre cei mai iubiți și controversați actori de comedie, revine pe micile...

Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini incendiare cu artista: „Arăți…

După o perioadă încărcată de muncă și activități, cântăreața Andreea Bănică și-a permis, în sfârșit, o zi de relaxare la malul mării, moment așteptat...

Se vor schimba toate buletinele din România. Află până când mai sunt valabile cărțile de identitate

Toate cărțile de identitate din România vor expira pe 3 august 2031, în conformitate cu reglementările stabilite de Uniunea Europeană (UE), care impun adoptarea...

Pentru diagnosticarea cancerului ovarian, medicul ginecolog efectuează mai întâi o examinare clinică a pacientei. În cazul în care există suspiciuni, pot fi recomandate analize de sânge, ecografie abdominală, ecografie transvaginală, tomografie computerizată, radiografie toracică sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Conf. dr. Maria Olinca, medic primar anatomopatolog, menționează: “Ovarul reprezintă o provocare diagnostică pentru medicul anatomopatolog. Este un organ complex, format dintr-o varietate de celule care se modifică pe parcursul vieții, de la perioada fertilă la cea nefertilă. Aici pot apărea multiple tipuri de tumori, atât benigne, cât și maligne. Prin urmare, este foarte important ca evaluarea suspiciunilor de neoplazii ovariene să fie efectuată de către un anatomopatolog specializat în domeniul ginecologiei.”

RECOMANDATE

POPULARE