Există o multitudine impresionantă de legume pe planeta noastră, dintre care multe sunt familiare și prezente în dieta noastră cotidiană. Cu toate acestea, există anumite legume care se regăsesc doar în anumite părți ale lumii, părând străine sau chiar exotice pentru majoritatea dintre noi.
Chayote (sau castravetele mexican)
Chayote este o legumă care face parte din aceeași familie cu dovleacul și se distinge printr-un aspect neconvențional. Aceasta crește predominant în Costa Rica, iar metodele de preparare variază în funcție de regiune. Leguma poate fi fiartă, coaptă, adăugată în salate, marinată, umplută și multe altele.
Roșii Negre
Acestea sunt tomate cu un aspect neobișnuit, care se deosebesc de cele obișnuite doar prin culoarea neagră. Cu toate acestea, au un gust mult mai intens decât roșiile tradiționale. Cultivarea acestor tomate nu este dificilă, dar cererea pe piață se limitează doar la anumite regiuni ale lumii.
Castraveții Roșii
Tladianta, sau castravetele roșu, este un alt membru al familiei dovleacului și reprezintă, de fapt, o legumă hibridă. Această plantă este foarte adaptabilă și nu necesită îngrijiri speciale. Cu un minim de efort, se poate obține o recoltă foarte bună. În mod obișnuit, leguma este acoperită de mici perii și planta poate crește până la o înălțime de 5 metri.
Romanesco Broccoli, sau Conopida Romanesco
La prima vedere, această legumă poate părea asemănătoare cu un microorganism văzut la microscop, deoarece se deosebește semnificativ de conopida obișnuită. În ceea ce privește gustul, este asemănător cu cel al broccoli-ului. Romanesco se distinge printr-un conținut caloric scăzut, o cantitate mai mare de caroten, precum și prin prezența sărurilor minerale și a zincului.
Ridichea-Pepene
Această legumă capătă numele datorită culorii sale, nu datorită gustului. Spre deosebire de ridichea tradițională, ridichea-pepene este mai fermă și mai suculentă, iar culoarea poate varia de la un roz pal la un albastru-violet. Această legumă se prepară la fel ca ridichea obișnuită.