Cine nu ar dori să contracareze efectele îmbătrânirii? Acesta este un obiectiv universal pe care oamenii de știință par să-l apropie de realitate prin descoperirea unui supliment alimentar cu potențial în acest sens.
Centrul studiului a fost proteina Menin, cu rol în hipotalamus, o zonă a creierului care mediază procesul de îmbătrânire fizică.
Aceasta reglează neuroinflamația, care tinde să crească odată cu trecerea timpului și contribuie la accelerarea proceselor legate de îmbătrânire, atât la nivelul creierului, cât și în restul organismului.
Echipa de cercetare a lucrat cu șoareci modificati genetic pentru a avea un nivel scăzut al proteinei Menin. În urma experimentelor, au dedus că un anumit supliment ar putea atenua semnele de îmbătrânire la majoritatea indivizilor.
Mai specific, studiul a relevat că diminuarea proteinei Menin ar putea fi un factor crucial în procesul de îmbătrânire. În plus, un supliment alimentar numit D-serină pare a avea potențialul de a inversa această situație la șoareci.
“Presupunem că scăderea nivelului de Menin în hipotalamus odată cu înaintarea în vârstă poate fi un factor determinant al îmbătrânirii. Menin ar putea fi proteina cheie care leagă factorii genetici, inflamatorii și metabolici ai îmbătrânirii.
D-serina este un candidat terapeutic promițător pentru declinul cognitiv”, a declarat Lige Leng, de la Universitatea Xiamen din China, și autorul studiului.
Reducerea nivelului de Menin la șoarecii tineri a condus la o creștere a neuroinflamației hipotalamice și a indicatoarelor de îmbătrânire, precum diminuarea masei osoase și subțierea pielii, declinul cognitiv și o scădere modestă a duratei de viață.
Cercetătorii au mai descoperit că scăderea Menin determină o diminuare a nivelului de aminoacid D-serină, un neurotransmițător regăsit în alimente precum soia, ouă, pește și nuci, disponibil și sub formă de supliment alimentar.
“La șoarecii în vârstă, nivelul de Menin din hipotalamusul ventromedial (VMH) a scăzut, contribuind la fenotipurile de îmbătrânire sistemică și la deficitele cognitive.
Efectele Menin asupra îmbătrânirii sunt mediate de modificări neuroinflamatorii și de semnalizarea căilor metabolice, însoțite de deficiența de D-serină în VMH. Restabilirea nivelului de Menin în VMH a inversat fenotipurile legate de îmbătrânire”, a explicat Leng.