Monday, September 16, 2024
HomeStiriIncredibil cum arată orașul cu ...

Incredibil cum arată orașul cu un singur locuitor

Cu siguranță, am întâlnit numeroase povești și am citit despre orașele fantomă, acele comunități care, dintr-un motiv sau altul, au fost părăsite și au devenit spații dezolate. Este suficient să ne gândim la marile construcții nelocuite din China.

Totuși, după cum se pare, SUA nu este imună la acest fenomen. Orașul Monowi din Nebraska este exemplul perfect, un oraș american care s-a redus până la un singur locuitor.

Monowi, cu aspectul său de ruine și peisajele dezolante, poate părea ca și cum te-ai afla la capătul lumii. Însă, deși ideea de orașe fantomă poate părea desprinsă din filmele de groază, realitatea este că există multe astfel de comunități peste tot în lume. Distribuția lor este din ce în ce mai largă, cu localități de acest fel răspândite de la sudul Africii până în America de Nord.

Printre multele orașe fantomă de pe glob, se distinge în mod special Oradour-sur-Glane, un mic sat francez, martor al unuia dintre cele mai sângeroase masacre de civili din al Doilea Război Mondial. Totuși, astăzi ne vom concentra asupra orașului Monowi, în Nebraska, și asupra singurului său locuitor.

Monowi se află la opt kilometri de granița cu Dakota de Sud, în partea nordică a statului Nebraska. Orașul este acum doar o umbră a ceea ce a fost odată, cu o biserică abandonată, iarba care învăluie resturile degradate ale caselor abandonate.

Singurul rezident care a rămas este Elsie Eiler, o doamnă în vârstă de 84 de ani. De când soțul ei, Rudy, a decedat în 2004, Elsie a devenit nu doar proprietara tavernei locale, ci și cea care gestionează tot orașul.

Astăzi, conform datelor recensământului american, Monowi este recunoscut ca fiind singura localitate din SUA cu un singur rezident. Elsie îndeplinește rolurile de primar, secretar, trezorier, bibliotecar și barman, devenind astfel ultima persoană rămasă în cel mai mic oraș din SUA.

Monowi a fost cândva o stație de cale ferată plină de viață, cu o populație de 150 de persoane, magazine, restaurante și chiar o închisoare. Elsie a crescut în apropiere, pe o fermă, și l-a întâlnit pe soțul ei în școala locală.

Șefii de la Antena 1 au schimbat juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”.

Ulciorul nu merge de multe ori la apă, spune o vorbă din bătrâni, și acest lucru se potrivește perfect situației recente a Andreei Bălan....

Daniela Gyorfi rupe tăcerea: adevărul despre George Tal.

Daniela Gyorfi este una dintre cele mai cunoscute artiste din România, având o carieră de peste două decenii în industria muzicală. De-a lungul anilor,...

Romică Țociu pregătește o surpriză!

Romică Țociu, cunoscutul comediant și participant la emisiunea "America Express", este într-o perioadă extrem de fericită în viața sa profesională. Recent, a anunțat un...

Ce face Răzvan Munteanu pentru Delia?

Povestea de dragoste dintre Delia și Răzvan Munteanu a început într-o seară plină de energie, într-unul dintre localurile de karaoke din Centrul Vechi al...

După al Doilea Război Mondial, condițiile din agricultură s-au înrăutățit și economia rurală a început să se prăbușească. Rezultatul a fost un exod al populației, transformând Monowi în orașul fantomă ce este astăzi.

Este interesant de notat că și în România avem un astfel de exemplu. Este vorba despre Gherdeal, un sat care, în ciuda trecutului său istoric și a bisericilor vechi, a fost abandonat, probabil ca urmare a politicilor dictatoriale ale lui Nicolae Ceaușescu.

Astăzi, este cunoscut ca “satul fantomă al Transilvaniei”, având în unele liste o populație de numai șapte locuitori. Astfel, indiferent de locație, fie că este vorba de China, SUA sau România, există orașe și sate care, din cauza diverselor circumstanțe, au devenit comunități fantomă.

RECOMANDATE

POPULARE