Cafeaua, cunoscută ca elixirul matinal ce ne îmbogățește cu “superputeri”, ne ajută să ne sporim concentrarea, ne îmbunătățește dispoziția și reduce chiar și simptomele de depresie. Numeroase studii au evidențiat beneficiile indubitabile ale cafelei pentru organism.
Totuși, trebuie să avem în vedere că această băutură amăruie trebuie consumată într-o manieră echilibrată și, în anumite cazuri, este chiar contraindicată, datorită faptului că poate duce la creșterea tensiunii arteriale.
Deși consumul de cafea nu este categorizat ca un factor de risc direct pentru hipertensiune, este bine cunoscut că cofeina din cafea poate influența tensiunea arterială. Conform unei analize a 34 de studii, consumul a 200-300 mg de cofeină din cafea – aproximativ o ceașcă și jumătate, două – a rezultat în creșterea tensiunii arteriale cu 8 mm Hg pentru tensiunea sistolică și cu 6 mm Hg pentru tensiunea diastolică.
Acest efect s-a menținut pentru aproximativ trei ore după consum și a fost similar pentru persoanele cu hipertensiune existentă înaintea studiului, cât și pentru cele cu tensiune arterială normală. Un aspect interesant este că, dacă ești un consumator frecvent de cafea, aceasta nu va avea același impact asupra tensiunii arteriale. Acest fenomen se explică, cel mai probabil, prin dezvoltarea unei toleranțe la cofeină atunci când consumi cafeaua regulat.
Astfel, rezultatele studiului indică faptul că o ceașcă de cafea consumată dimineața poate crește moderat tensiunea arterială, mai ales dacă nu o bei frecvent.
Pe termen lung, cercetătorii au observat că, deși tensiunea arterială crește imediat după consum, efectele nu persistă. Asta înseamnă că, la câteva ore după ce bei cafea, tensiunea arterială revine la valoarea inițială.
Chiar și în cazul persoanelor cu hipertensiune, un consum moderat și regulat de cafea nu pare să afecteze semnificativ tensiunea arterială, conform unui alt studiu. Unii cercetători sugerează că beneficiile obținute din consumul de cafea pot depăși efectele negative pe care cofeina le-ar avea asupra celor care o consumă regulat.
Cafeaua, un subiect de studiu intens în ultimii ani, ar putea reduce riscul de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare cu până la 15%, dacă este consumată zilnic. De asemenea, cafeaua conține compuși cu efect antioxidant puternic care contracarează stresul oxidativ din organism.
Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care cafeaua afectează organismul uman. Dacă suferi de hipertensiune, este recomandat să discuți cu medicul tău înainte de a consuma cafea.
Cunoscută și ca „ucigașul tăcut”, hipertensiunea poate trece neobservată, deoarece simptomele apar adesea foarte târziu, atunci când bolile asociate, cum ar fi bolile cardiace sau renale, încep să se manifeste.
Se estimează că una din cinci persoane cu hipertensiune nu este conștientă de această problemă. Netratată, hipertensiunea poate distruge vasele de sânge, inima, plămânii, creierul și rinichii. De aceea, este important să cunoaștem cauzele care pot duce la creșterea tensiunii și să încercăm, pe cât posibil, să le evităm.
Tensiunea arterială peste 140/90 poate indica hipertensiune, dar pentru a confirma acest diagnostic, medicul va măsura tensiunea în diferite zile. Valori de peste 180/110 indică riscul unei crize hipertensive, caz în care este recomandat să te odihnești pentru câteva minute și să repeti măsurarea tensiunii. Dacă aceasta persistă sau valorile cresc, este necesar să contactezi serviciul de urgență la numărul 112.
O criză hipertensivă poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență renală sau pierderea conștiinței. Simptomele hipertensiunii includ: dureri severe de cap, anxietate, sângerări nazale și dificultăți de respirație. Persoanele mai în vârstă, cele cu istoric familial de hipertensiune sau diabet, gravidele și afro-americanii sunt categorii de persoane mai expuse riscului de hipertensiune.