Mulți români se află în situația de a lucra pe salariul minim pe economie, chiar dacă reușesc să câștige și bani suplimentari de la angajator sau prin alte surse. De multe ori, această alegere este făcută de angajat pentru a beneficia de câteva sute de lei în plus în buzunar, bani care altfel ar fi ajuns la statul român. Din păcate, această practică se resimte în mod negativ la momentul pensionării.
În România, există o filozofie răspândită conform căreia “nu vei avea o pensie suficientă”, deoarece sistemul de pensii nu este considerat sustenabil, iar mulți oameni preferă să obțină mai mulți bani în prezent decât să-și asigure un venit adecvat la bătrânețe. Cu toate acestea, există un număr semnificativ de persoane care au avut salariul minim pe perioada activității lor profesionale și care, ulterior, se confruntă cu dificultăți financiare majore la pensie. În acest context, ar fi justificat să se facă simulări pentru a înțelege mai bine situația.
Pensia în România pentru cei care au avut salariul minim pe economie poate fi destul de redusă. În prezent, salariul minim pe economie este de 3000 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 1900 de lei net. Dintre acești bani, aproximativ 595 de lei se duc la sistemul public de pensii sub formă de contribuții din salariul brut. După o perioadă de cotizare de 35 de ani, în care salariul nu suferă modificări, pensia estimată ar fi de aproximativ 1260 de lei.
Pentru a ilustra o altă situație, să luăm în considerare un salariu brut de 8000 de lei, care se traduce într-un venit net de aproximativ 4700 de lei. În acest caz, dat fiind că se plătesc contribuții mai mari la bugetul de stat, nu ar trebui să fie o surpriză că pensia estimată ar fi de aproximativ 2500 de lei. Prin urmare, veniturile se dublează în acest caz.
Ideea de bază este că pensiile în România, în cazul majorității populației, nu sunt suficient de mari pentru a asigura un trai decent, mai ales având în vedere costurile ridicate ale sănătății, ratelor sau chiriei. Prin urmare, ar fi înțelept să luăm în considerare faptul că ar fi mai bine să economisim câteva sute de lei în prezent, pentru că pe viitor s-ar putea să ne fie greu sau chiar imposibil să ne compensăm lipsa de resurse financiare.