În România, în anul 2018, ultimul an pentru care avem date oficiale, existau 279.607 de bolnavi cu demență Alzheimer. Totuși, pacienții români au acum acces la un program inovator de diagnosticare precoce și tratament pentru această afecțiune, care poate avea rezultate semnificative în combaterea bolii.
Dr. Adrian Stănescu, medic primar geriatrie și gerontologie, a petrecut mai mult de 20 de ani studiind demența Alzheimer și a căutat diferite metode neinvazive de diagnostic și tratament în această perioadă. În căutarea sa, a descoperit un soft de diagnosticare de ultimă generație, dezvoltat de BraindReader, o companie lider mondială în volumetria de arii corticale, în Danemarca. Această tehnologie avansată permite cuantificarea volumelor structurilor cerebrale prin procesarea imaginilor obținute la o scanare prin rezonanță magnetică (RMN). Acesta este numit volumetrie computerizată de arii corticale și este capabil să cuantifice pierderile de masă cerebrală din hipocamp, prima zonă corticală afectată de atrofia specifică demenței Alzheimer. Analiza realizată prin acest soft este rapidă, precisă și non-invazivă. Procedura presupune ca pacientul să fie supus unui examen RMN, iar într-un interval de timp foarte scurt după ce imaginile sunt introduse în softul de diagnosticare, acesta primește un raport neurologic detaliat și poate afla dacă suferă de o formă de demență.
Pe partea de tratament, Dr. Adrian Stănescu utilizează programul ReCode, creat de dr. Dale Bredesen din SUA, un expert recunoscut internațional în boli neurodegenerative. Programul ReCode este o abordare integrată utilizată pentru a inversa declinul cognitiv cauzat de diferite forme de demență. În ultimii opt ani, acest program a fost implementat în clinici și spitale din întreaga lume. Dr. Dale Bredesen a identificat șase subtipuri ale demenței Alzheimer și a dezvoltat planuri terapeutice personalizate pentru fiecare subtip. Pentru a determina subtipul specific al bolii, pacienții trebuie să efectueze anumite analize și să răspundă la întrebări privind istoricul lor medical și stilul de viață. Informațiile colectate sunt introduse într-un soft specializat, care determină subtipul specific de afectare cognitivă.
În funcție de rezultatul obținut, pacienții primesc un plan de tratament personalizat, care include recomandări privind alimentația, somnul, exercițiile fizice, terapiile regenerative, suplimentele și medicamentele adecvate. Este demn de menționat că cele mai bune rezultate ale programului ReCode au fost înregistr
ate la pacienții aflați în stadii precoce ale bolii. Prin urmare, Dr. Adrian Stănescu recomandă tuturor persoanelor de peste 40 de ani, care prezintă simptome minime de declin cognitiv, cum ar fi tulburări de memorie recentă sau sărăcire a limbajului, să se testeze. Procedura este simplă, nedureroasă și accesibilă ca și cost. De exemplu, programul NeuroReader folosește imaginile obținute prin RMN cerebral, o investigație disponibilă în multe clinici și spitale.
Depistarea timpurie ajută în stoparea progresiei bolii și, în unele cazuri, poate inversa deficitul cognitiv, cu condiția ca pacienții să respecte recomandările din programul ReCode. Dr. Adrian Stănescu este cofondatorul primului spital privat din România specializat în geriatrie și gerontologie, dedicat bolilor degenerative, inclusiv demenței Alzheimer.