Cu examenele finale aproape de colț, profesorii din România ridică steagul grevei generale, nemulțumiți de salariile lor. Dar care este, de fapt, salariul unui profesor în România? Să explorăm situația.
În mijlocul amenințărilor cu greva generală din partea cadrelor didactice, nemulțumite de remunerația pe care o primesc, cetățenii României se întreabă cât câștigă de fapt un profesor în țara noastră. Realitatea este că un profesor debutant ajunge să primească un salariu echivalent cu al unui îngrijitor și mai mic decât al unui șofer angajat în sistemul public. În plus, sporurile pentru condițiile de muncă sunt de zece ori mai mici decât cele ale angajaților din Ministerul Educației.
Acestea sunt argumentele prezentate de sindicate în sprijinul deciziei de a nu renunța la greva generală, care ar urma să înceapă chiar de luni. În prezent, salariile medii din domeniul învățământului sunt de puțin peste 4.000 de lei net, cu aproape 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, care este de 4254 de lei.
Un profesor la început de drum primește un salariu de 2700 de lei pe lună. “Analizând fluturașul de salariu, un profesor debutant primește în mână 2700 de lei, incluzând sporul neuropsihic și indemnizația de hrană lunară. Salariul poate ajunge la 4.000 de lei dacă profesorul are 25 de ani de vechime și o gradație de merit. Comparând cu grila de salarizare a Ministerului Educației, secretarul general primește doar pentru sporul de condiții vătămătoare 2.000 de lei și încasează lunar peste 10.000 de lei. Chiar și șoferul instituției câștigă 3.217 lei pe lună, deci mai mult decât un cadru didactic, iar salariul unui îngrijitor este de 2.455 lei”, a declarat reporterul Observator, Mădălina Iacob.
Pare că elevii simpatizează cu cauza profesorilor. Un elev a declarat: “Este trist să auzi că un șofer, care doar transportă lucruri din punctul A în punctul B, câștigă mai mult decât un profesor, care are responsabilitatea de a educa generații. Chiar și casierii sau vânzătorii de la mall, care nu au studii superioare, au un venit mai mare.”
În contextul actual, un elev a mărturisit că nu s-ar alege profesor. „Având în vedere că e mult de învățat, tinerii ar prefera să lucreze în magazine, în comerț, decât să îmbrățișeze cariera didactică”, a declarat acesta.
“Vrem eliminarea discriminărilor din sistem. Suntem singura categorie care nu primește sporuri pentru condiții vătămătoare”, a afirmat George Purcaru, vicepreședinte al FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ).
Această amenințare de grevă generală creează o stare de incertitudine printre părinți, care nu știu dacă să își trimită sau nu copiii la școli și grădinițe. “Nu știu ce voi face cu el de luni. Sper că nu se va ajunge la grevă. Nu am altă soluție”, a declarat un părinte îngrijorat.
Pe de altă parte, profesorii îi încurajează pe părinți să își țină copiii acasă. “Recomandăm cu fermitate elevilor să nu vină la școală. Rugăm părinții să găsească soluții pentru ziua de luni”, a transmis Laviniu Lăcustă, președintele sindicatului din Iași.
Această situație amplifică tensiunile existente în sistemul de învățământ din România, punând în lumină inegalitățile de salarizare și dificultățile pe care le întâmpină dascălii în exercitarea profesiei lor.