Thursday, September 19, 2024
HomeStiriCât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi românești

Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi românești

Creșterea abruptă a prețurilor la legume în România a ajuns la proporții aproape nerealiste. Prețul unui kilogram de cartofi românești a crescut semnificativ, ajungând la 14 lei într-un cunoscut supermarket, un cost care a devenit practic inaccesibil pentru majoritatea consumatorilor români.

Imagini care ilustrează această realitate șocantă au fost distribuite pe pagina de Facebook a Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România. Acestea au stârnit o reacție puternică din partea clienților, care și-au exprimat indignarea pe platformele de socializare. Într-un context în care prețurile la legume au explodat, iar carnea a devenit mai accesibilă decât cartofii, mesajele românilor sunt tranșante și pline de frustrare.

Un comentator a glumit ironic, sugerând că cartofii ar fi fost “fertilizați cu caviar”, în timp ce o altă persoană a sugerat o boicotare, spunând “simplu, nu cumpărăm. Să stea cu ei la raft”. Mai mult, unii consumatori s-au arătat dispuși să cumpere carne în loc de cartofi, șocați de prețul care este de “zece ori prețul de la producători”.

O soluție extremă propusă de un alt român a fost să cumpere o “găină vie, să facă ouă”, cu banii pe care ar fi trebuit să-i cheltuiască pe cartofi. Mai mult, unii consumatori au afirmat că prețul de 14 lei kilogramul este doar “orientativ”, având în vedere că există magazine care vând cartofii cu 20 de lei kilogramul.

Aparent, “leguma săracului” nu mai este la îndemâna oricui, la fel ca roșiile și cireșele, care înregistrează prețuri absolut exorbitante, după cum a relatat Gândul.

Pe de altă parte, prima recoltă de roșii românești se așteaptă să fie disponibilă pentru consumatori în următoarele zile. Producătorii din Mehedinți, după luni de muncă și investiții semnificative în solarii, se pregătesc să pună pe piață primele roșii românești. Chiar dacă costurile lor de producție au crescut cu peste 40% față de recolta precedentă, prețul unui kilogram de tomate va rămâne la fel ca anul trecut. În ciuda prețurilor în creștere la alte legume, consumatorii români vor putea curând să se bucure de gustul roșiilor românești proaspete, cultivate local.

Sourcegandul.ro
RECOMANDATE

POPULARE