Monday, September 16, 2024
HomeSocialȘeful Casei de Pensii face un anunț foarte important, pentru toți pensionarii:...

Șeful Casei de Pensii face un anunț foarte important, pentru toți pensionarii: Începe o nouă recalculare a pensiilor

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că recalcularea pensiilor va începe din luna septembrie, procesul fiind realizat din oficiu pe baza adeverințelor depuse anterior de pensionari. Aceste adeverințe includ detalii despre sporurile permanente și nepermanente obținute de-a lungul carierei fiecărui pensionar.

Daniel Baciu a explicat că nu există o problemă majoră în ceea ce privește adeverințele, deoarece majoritatea acestor documente se află deja în dosarele de pensii. „Am analizat dosare, inclusiv de la sectorul 5, și am constatat că adeverințele sunt deja incluse. Noi am identificat aceste dosare la nivel național și vom demara recalcularea din oficiu pentru dosarele care conțin aceste adeverințe. Pensionarii și-au depus documentele necesare la momentul inițial, fie că este vorba de sporuri permanente sau nepermanente. Până la data de 31 august, legislația nu ne-a permis să luăm în calcul aceste sporuri, dar, începând cu luna septembrie, modificările legislative ne permit acest lucru”, a declarat Baciu, citat de România TV.

**Probleme cu recalcularea pensiilor: 2.853 de decizii cu erori materiale**

Într-o conferință de presă la sediul Ministerului Muncii, Daniel Baciu a menționat că există 2.853 de decizii de recalculare a pensiilor care conțin „erori materiale” și care vor fi refăcute în perioada următoare. El a oferit cifre detaliate privind numărul de pensionari și asigurați care s-au adresat Casei Naționale de Pensii de la începutul distribuției deciziilor de recalculare.

„Până acum, la nivel național, am acordat 49.000 de audiențe pentru clarificări legate de deciziile de recalculare și am primit 13.600 de cereri de revizuire sau recalculare trimise la casele teritoriale de pensii. În total, am primit 62.600 de cereri la nivel național. Dintre acestea, 2.853 de decizii de recalculare au fost identificate cu erori materiale și urmează să fie revizuite de colegii mei. Aceste erori reprezintă doar 0,062% din totalul deciziilor de recalculare la nivel național, ceea ce este un procent foarte mic. Deciziile afectate vor fi revizuite în perioada următoare, deoarece erorile au fost constatate în diverse județe din țară”, a detaliat Baciu.

El a subliniat importanța acestui proces de recalculare corectă, explicând că toate măsurile necesare vor fi luate pentru a asigura corectitudinea și transparența procesului. Acest demers vine în întâmpinarea numeroaselor solicitări ale pensionarilor care au dorit clarificarea și revizuirea deciziilor de recalculare, ca urmare a noilor modificări legislative care permit includerea sporurilor în calculul pensiei.

Baciu a subliniat, de asemenea, că recalcularea pensiilor este un proces complex care necesită timp și atenție la detalii, pentru a se asigura că toți pensionarii primesc beneficiile corecte pe baza contribuțiilor și documentelor depuse de-a lungul carierei lor.

RECOMANDATE

POPULARE