Sunday, September 8, 2024
HomeStiriDoliu în muzica românească, a murit un mare compozitor

Doliu în muzica românească, a murit un mare compozitor

Pe 18 iunie 2023, lumina vieții lui Cornel Țăranu s-a stins. Cunoscut drept un compozitor excepțional, Țăranu a influențat în mod semnificativ evoluția muzicii clasice în Cluj.

În vârstă de 88 de ani, acesta era la doar două zile distanță de a împlini 89. Tristețea pierderii sale a răsunat în inimile a zeci de admiratori și artiști din întreaga țară.

A doua zi după trecerea sa, pe 19 iunie, Uniunea Compozitorilor Muzicologici din România (UCMR) a confirmat că decesul marelui artist a avut loc în Cluj-Napoca.

Cât a primit Antonia pentru a deveni imaginea unei case de pariuri: o sumă pe care...

**Antonia Dă Lovitura Financiară: Devine Imaginea Betano pentru 2,2 Milioane de Euro** Antonia, una dintre cele mai apreciate și frumoase artiste din România, a reușit...

Elevii încep școala luni, 9 septembrie. Când vor avea cei mici prima vacanță din noul an

**Elevii Încep Școala pe 9 Septembrie 2024: Calendarul Complet al Anului Școlar 2024-2025 și Momentele de Odihnă Mult Așteptate** Luni, 9 septembrie 2024, elevii din...

Alexandru Bologa este campion paralimpic la judo, la Paris. Românul, cel mai bun judoka nevăzător din...

**Alexandru Bologa: Povestea unui Campion Paralimpic la Judo** Alexandru Bologa, un nume care a devenit sinonim cu excelența în lumea judo-ului paralimpic, a reușit să...

11 relatări biblice ce stârnesc întrebări

Biblia este plină de povești puternice care au influențat credința și moralitatea de-a lungul secolelor. Unele dintre acestea, însă, ridică întrebări etice dificile despre...

După o carieră care a depășit jumătate de secol, Cornel Țăranu rămâne în memoria românilor pentru realizările sale impresionante și, în special, pentru numeroasele distincții pe care le-a obținut.

Țăranu a fost distins cu premii de prestigiu acordate de către UCMR în 1972, 1978, 1981, 1982 și 2001. În 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofițer. A fost de asemenea recompensat în 2008 cu premiul pentru opera Oreste-Oedipe, la prima ediție a Premiilor Naționale pentru Arte, categoria Muzică.

Începând cu anul 1990, după o carieră de două decenii ca asistent și profesor universitar, a devenit vicepreședinte al UCMR. În 1993, a fost numit membru corespondent al Academiei Române, poziție care a evoluat în cea de membru titular în 2012, poziție pe care a deținut-o până la decesul său.

Oamenii au adus omagii compozitorului Cornel Țăranu, iar mesajele lor de condoleanțe au fost pline de emoție. Iată câteva dintre gândurile exprimate de cei care l-au cunoscut și l-au iubit:

Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” a comunicat cu tristețe: „Ne luăm rămas bun cu durere profundă de la academicianul, profesorul universitar și compozitorul Cornel Țăranu.

Realizările sale în muzica simfonică, de cameră și vocală au străbătut continente, aducându-i recunoașterea internațională. Activitatea sa ca profesor a modelat generații de compozitori.

Ne vom aminti cu drag de curajul său creativ, de devotamentul său pentru artă și de înțelegerea sa profundă a compoziției muzicale. În onoarea sa, vom continua să susținem valorile pe care le-a apreciat atât de mult. Maestrul Cornel Țăranu va rămâne veșnic în conștiința noastră prin muzica sa! Requiescat in pace!”

Liana Gota, realizatoare de emisiuni la TVR, a transmis: „A plecat compozitorul și profesorul Cornel Țăranu, cu doar două zile înainte de a-i spune din nou: La mulți ani, maestre…viața e vis.”

În plus, poeta Ruxandra Cesereanu a împărtășit amintiri valoroase cu maestrul: „Alături de Daniela și Cornel Țăranu, prieteni dragi, acum 20 de ani în insula Rodos. Compozitorul Cornel Țăranu s-a stins acum 2 zile, așa încât răsfoiesc albume cu fotografii. Marea grecească era acolo în fundal ca o mângiere care sper să ajungă și acum, până aici.”

Sourcecancan.ro
RECOMANDATE

POPULARE