Saturday, July 27, 2024
HomeSanatateCafeaua la ibric poate deveni un pericol real pentru inimă

Cafeaua la ibric poate deveni un pericol real pentru inimă

Modul de preparare și cantitatea de cafea consumată au un efect semnificativ asupra sănătății inimii, potrivit unui studiu recent. Mai precis, se pare că obiceiurile noastre legate de consumul de cafea pot avea o influență importantă asupra nivelului de colesterol din sânge.

Conform unei cercetări publicate în British Medical Journal, a consuma zilnic cantități mari de cafea (mai mult de 4-5 cești pe zi) poate avea un impact asupra profilului lipidic, datorită prezenței cafestolului în compoziția sa.

Cafeaua preparată într-un ibric, similară cu variantele turcești sau grecești, este deosebit de bogată în cafestol, o substanță care pare să favorizeze acumularea de grăsimi în vasele de sânge.

N-o să crezi ce tarife are Andreea Tonciu “sunt femeie și nu trebuie să..”

Emisiunea galelor RXF este difuzată de două ori pe săptămână pe platforma online YouTube, avându-i ca gazde pe Lavinia Tîrzianu și Ionuț "Pitbull" Atodiresei.Pe...

Loredana Groza vorbește în premieră despre operațiile sale estetice

Deși Loredana Groza evită în mod frecvent întrebările privind operațiile estetice, artista pare să sugereze în ultimul timp că nu a apelat la astfel...

Loredana Chivu și-a dezvăluit tariful, Cât trebuie să plătești pe lună pentru

Recent, Loredana Chivu, cunoscută pentru rolul de asistentă TV și model, a anunțat fanii de pe rețelele de socializare că a început să creeze...

Motivul incredibil pentru care Gina Pistol nu a dat Bacalaureatul

Gina Pistol, recunoscută în industria media românească, a cunoscut o creștere spectaculoasă a popularității sale, care a atins un apogeu în urma căsătoriei cu...

De asemenea, se găsește o cantitate ridicată de cafestol și în cafeaua espresso. Autorii studiului indică faptul că aceste efecte potențial dăunătoare pot fi atenuate prin filtrarea cafelei. Cafeaua nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori mai mult cafestol decât varianta filtrată.

În schimb, cafeaua instant, granulată sau cea măcinată fin reprezintă opțiuni mai sigure pentru sănătatea inimii, deoarece conțin cantități reduse de cafestol, adaugă cercetătorii.

Într-o abordare interesantă, cercetătoarea în nutriție Elina Hyppönen sugerează că genetica ne poate ajuta să înțelegem cât de multă cafeină avem nevoie și când este momentul să ne limităm consumul. Astfel, cantitatea de cafeină necesară poate varia de la o persoană la alta, în funcție de profilul genetic și de starea generală de sănătate.

Corpul nostru este echipat cu propriile mecanisme de protecție a sistemului cardiovascular, indiferent dacă alegem să consumăm mai multă sau mai puțină cafea sau să o evităm complet.

Dacă ai senzația că o ceașcă de cafea în plus îți produce disconfort, cel mai probabil organismul tău are motive bune pentru a-ți transmite acest mesaj. Ascultă-ți corpul, este mai legat de sănătatea ta decât îți imaginezi, îndeamnă dr. Hyppönen.

Cercetările au constatat că persoanele cu hipertensiune și aritmii cardiace tind să opteze pentru cafeaua decofeinizată.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că ar trebui să bei cantități excesive de cafea doar pentru că organismul tău nu îți transmite semnale de alarmă.

Specialiștii avertizează că consumul a mai mult de 6 cești de cafea pe zi poate avea efecte negative asupra inimii. Așadar, este recomandat să te limitezi la maxim 3 cești de cafea pe zi și să alegi, când este posibil, cafeaua filtrată, pentru a preveni problemele legate de colesterol.

Sourcecsid.ro
RECOMANDATE

POPULARE