Thursday, September 19, 2024
HomeBancuriVezi 5 alimente care pot fi consumate și după ce expiră

Vezi 5 alimente care pot fi consumate și după ce expiră

Știai că există anumite alimente care pot fi consumate chiar și după ce termenul lor de valabilitate a expirat? Într-adevăr, data imprimată pe ambalaj poate sugera altceva, însă dacă aceste produse alimentare au fost depozitate în condiții adecvate, consumul lor nu prezintă un pericol pentru sănătate.

Iată top 5 alimente care își păstrează comestibilitatea și după ce termenul de valabilitate a trecut:

  1. Ouăle: Este posibil ca ouăle să fie consumate în siguranță “câteva zile după” data limită de consum, potrivit Agenției pentru Standardele Alimentare. În ce privește determinarea dacă un ou este sau nu bun de mâncat, există un mic truc: dacă oul zace pe fundul unui bol cu apă și se înclină în sus, este un semn că ar trebui consumat cât mai curând. Aerul intră în coajă pe măsură ce oul îmbătrânește, făcându-l să plutească.

  1. Pâinea: Pâinea poate fi consumată mult timp după data de expirare dacă este păstrată în condiții optime. Dacă este lăsată la temperaturi ridicate, pâinea poate dezvolta mucegai în câteva zile. Astfel, Departamentul de Agricultură al SUA recomandă congelarea pâinii pentru a-i prelungi durata de valabilitate.

  1. Ciocolata: Datorită conținutului său mic de apă, ciocolata poate rămâne proaspătă mult timp după data de expirare. Poate dezvolta un strat alb atunci când este expusă la aer, care este de fapt grăsimea cristalină care se topește și se ridică la suprafață – nu mucegai, așadar ciocolata poate fi consumată în continuare. Ciocolata trebuie păstrată la o temperatură constantă, ferită de lumina directă a soarelui.

  1. Biscuiții: Fiind foarte procesați, biscuiții pot fi consumați mult timp după data de expirare, mai ales dacă rămân sigilați. Dacă par moi sau înmuiți, pot fi coapte în cuptor pentru a redeveni crocanți.

  1. Iaurtul: Iaurtul, dacă este încă sigilat și păstrat în frigider, poate fi consumat în siguranță chiar și după două săptămâni de la expirarea datei de valabilitate. Odată deschis, însă, poate fi colonizat rapid de microorganisme precum listeria, deci trebuie consumat în termen de o săptămână.

Aceste informații ar trebui să ne ajute să reducem risipa de alimente și să economisim bani, însă este important să avem grijă și să folosim simțurile noastre pentru a determina dacă un aliment este sau nu sigur de consumat.

RECOMANDATE

POPULARE