Friday, September 20, 2024
HomeStiriSe oferă recompensă de 10.000.000 dolari pentru prinderea unui hacker

Se oferă recompensă de 10.000.000 dolari pentru prinderea unui hacker

În ziua de marți, guvernul Statelor Unite a anunțat că oferă o recompensă substanțială, de milioane de dolari, pentru informații care ar putea facilita capturarea unui hacker rus. Acesta este acuzat de Federal Bureau of Investigation (FBI) că ar fi orchestrat atacuri cibernetice asupra departamentului de poliție din Washington, atacuri care au condus la dezvăluirea de documente sensibile. FBI a distribuit și o imagine cu suspectul rus, considerat responsabil de atacuri informatice asupra unor instituții de învățământ și spitale, conform CNN.

Departamentul de Stat american a dezvăluit că recompensa oferită pentru informații relevante care ar putea conduce la arestarea și condamnarea suspectului este de 10 milioane de dolari.

Mihail Matveev este cel acuzat că a utilizat diferite tipuri de ransomware, cum ar fi LockBit, Babuk și Hive. Se presupune că Matveev a lucrat cu aceste trei tipuri de ransomware, costându-i pe cei afectați aproximativ 200 de milioane de dolari în sume de răscumpărare, potrivit Departamentului de Justiție. El este acuzat că a deteriorat sisteme de calcul și a furat datele personale a sute de persoane conținute în bazele de date ale spitalelor, asociațiilor și școlilor.

Se pare că Matveev a folosit o serie de pseudonime, precum “Wazawaka”, “m1x” sau “Boriselcin”, cerând plăți exorbitante de la companii și agenții guvernamentale din SUA, susțin procurorii americani.

Când a fost contactat de CNN pentru un comentariu pe Twitter, Matveev a răspuns cu un videoclip în care un bărbat rus repetă fraza: “Nu-mi pasă deloc”. Acest comportament reflectă încrederea și indiferența lui Matveev, sugerând în același timp că este puțin probabil ca acesta să fie adus în fața justiției în viitorul apropiat pentru acuzațiile aduse.

În cazul unei condamnări, Mihail Matveev ar putea fi condamnat la peste 20 de ani de închisoare.

Oferta de recompensă generoasă, de 10 milioane de dolari, a urmat după ce Casa Albă a declarat la începutul lunii martie că atacurile de tip “ransomware” vor fi tratate în SUA ca amenințări la securitatea națională, nu doar ca infracțiuni comune.

Oficiali de rang înalt din administrația președintelui Joe Biden au explicat că această nouă clasificare va permite Departamentului de Stat și Trezoreriei să impună sancțiuni asupra entităților responsabile de astfel de atacuri, care utilizează programe malware pentru a prelua controlul unui sistem informatic, cerând apoi deținătorului acestuia o sumă de bani pentru a-i reda accesul. Această măsură reflectă intensificarea eforturilor guvernului SUA de a combate amenințările cibernetice și de a responsabiliza entitățile care stau în spatele acestor atacuri.

Șefii de la Antena 1 au schimbat juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”.

Ulciorul nu merge de multe ori la apă, spune o vorbă din bătrâni, și acest lucru se potrivește perfect situației recente a Andreei Bălan....

Daniela Gyorfi rupe tăcerea: adevărul despre George Tal.

Daniela Gyorfi este una dintre cele mai cunoscute artiste din România, având o carieră de peste două decenii în industria muzicală. De-a lungul anilor,...

Romică Țociu pregătește o surpriză!

Romică Țociu, cunoscutul comediant și participant la emisiunea "America Express", este într-o perioadă extrem de fericită în viața sa profesională. Recent, a anunțat un...

Ce face Răzvan Munteanu pentru Delia?

Povestea de dragoste dintre Delia și Răzvan Munteanu a început într-o seară plină de energie, într-unul dintre localurile de karaoke din Centrul Vechi al...

Această dezvoltare subliniază faptul că atacurile de tip ransomware sunt văzute tot mai mult ca amenințări serioase la adresa securității naționale, având în vedere capacitatea lor de a perturba funcționarea normală a infrastructurilor critice, a instituțiilor publice și a mediului de afaceri. Această nouă abordare marchează o schimbare semnificativă în strategia de securitate cibernetică a SUA și ar putea avea implicații majore pentru modul în care guvernul american răspunde la astfel de amenințări în viitor.

În acest context, recompensa oferită pentru prinderea lui Mihail Matveev reprezintă nu doar un efort concret de a stopa activitatea unui hacker periculos, dar și un semnal clar că SUA sunt hotărâte să își intensifice eforturile de combatere a infracțiunilor cibernetice. Este o mișcare care demonstrează în mod clar că guvernul american ia în serios amenințările cibernetice și este dispus să aloce resurse semnificative pentru a proteja infrastructura sa digitală și a cetățenilor săi.

Dacă il vedeți pe strada nu interveniți, ci sunați de urgență la 112 și semnalați zona unde l-ați localizat.

Sourceclick.ro
RECOMANDATE

POPULARE