Procurorii din Dolj coordonează o serie de percheziții domiciliare împotriva unei grupări acuzate de proxenetism, care se presupune că a exploatat 17 tinere în Italia, pe o perioadă de aproape un deceniu. Conform sursei Agerpres, tinerele ar fi fost forțate să se prostitueze de către această grupare. DIICOT a informat că grupul infracțional organizat, acuzat de trafic de persoane și trafic de minori, s-a constituit în 2013, având la bază relații familiale.
Potrivit DIICOT, în anul 2013, pe fondul unor relații de familie, a fost structurată o organizație criminală specializată în traficul de persoane și de minori. Această grupare a căutat în mod specific persoane vulnerabile, în situație materială dificilă sau provenind din familii dezorganizate, cu o educație insuficientă, incluzând și minori, pe care i-au recrutat prin diverse promisiuni nerealiste, precum perspective de conviețuire sau oportunități de muncă. Victimele au fost manipulate și constrânse să practice prostituția. Majoritatea cazurilor s-au bazat pe metoda “loverboy”, în care membrii grupării au câștigat încrederea victimelor, pretinzând că doresc să construiască un viitor comun cu acestea, promițându-le o viață fără griji, în realitate convingându-le să se prostitueze în beneficiul lor, în special pe teritoriul Italiei.
În mod tipic, victimele erau cazăate în imobile închiriate special în acest scop de unul dintre membrii grupării și erau obligate să se prostitueze “la stradă” în zona Romei, unde grupul infracțional organizat deținea “posturi”. Victimele erau controlate și supravegheate constant, banii obținuți fiind preluați integral de membrii grupului. Legăturile de familie între membri au servit drept factor de coeziune și organizare, facilitând o colaborare eficientă și continuă în cadrul grupării.
Procurorii susțin că, între 2012 și 2020, rudele sau cunoștințele apropiate ale membrilor grupării infracționale au contribuit la obținerea sumelor de bani provenite din exploatarea victimelor traficului de persoane, ajungând la aproximativ 700.000 de euro. Acestea ar fi acceptat să trimită și să primească sume de bani, pe care le-ar fi înmânat ulterior membrilor grupului, conform news.ro. În cadrul investigațiilor, au fost identificate 17 victime ale acestei activități. 13 persoane vor fi audiate la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova.
Această operațiune beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj și Grupării Mobile de Jandarmi “Frații Buzești” Craiova.